5. dan ljetne škole


Dođi, vidi, iskopaj (1-3 razred)

Učenici od prvih, drugih i trećih razreda istražili su što je to arheologija. Radionica je započela u maloj sali Doma kulture gdje su djeca ispisivala svoja imena hijeroglifskim pismom. Svaki je istupio i predstavio svoje ime. Obilaskom dijela prostora nekadašnje tvrđe uz stanku kod zamišljene makete tvrđe došli smo u park Zelenjak. Djeca su u drvoredu tragala za blagom. Nalazili su arheološke predmete, učili sto je rekognosciranje i svatko je predstavio svoj ulov. Uz svaku stvar je bio opis predmeta, datacija i materijal. Svi su fotografirali svoje kolege jer je fotografsko bilježenje izrazito važno u arheologiji. Nakon toga su dobili keramičke posude koje su neki razbijali pa spajali komade dok su ih drugi odnijeli kući za uspomenu. Uslijedio je kviz naučenog, pismeni test i proglašenje pobjednika. Nagrađeni su dobili radnu bilježnicu iz arheologije za djecu, plakat s hijeroglifima, plakat s najznačajnijim nalazima iz Hrvatske i naušnice. Pobjednika smo obukli u togu i za kraj tragali za bombonima po livadi. Radionicu je vodila Jana Škrgulja, magistra arheologije, uz pomoć Zore Škrgulja i Željka Zgrablića.

Un, deux, trois (4-5 razred)

Na radionici francuskog jezika djeca su se naučila pozdravljati, predstaviti, naučila su brojati, omiljenu hranu i dijelove tijela. Naučili smo nekoliko pjesmica, koliko uspješno, moći ćete pogledati na završnoj radionici!

Fotkaj (4-8 razred)

Posljednja radionica petog dana bila je fotografska. Tema ovogodišnje radionice bila je Foto-strip. Na početku smo kroz kratku prezentaciju predstavili što je to fotostrip i kako nastaje. Pogledali smo kako izrazom lica možemo predstaviti osjećaje ili misli, te kako napraviti kompoziciju fotografije. Nakon toga smo se podijelili u grupe i svaka grupa je sa svojim voditeljem krenula u grad napraviti svoj strip. Radnje stripova bile su vrlo različite, tako smo dobili priče: „Košarka“, „Zaljubljeni Dominik“, „Dominika boli trbuh“, „Labirint“, „Zombiji“. Radionicu je organizirao Foto video klub „35mm“ Križ, a voditelji su bili dr. sc. Ana Sović, Boris Kržić, Petra Pugar, Nikolina Zekić, Antonio Beličić i Stela Šeremet.