2. dan ljetne škole


Napravi svoju 3D igru (4-5 razred)

Učenici četvrtih i petih razreda upoznali su programiranje i rad računala, na zabavan, ali i informativan način kroz izradu 3D igre koristeći Kodu, program specijalno namijenjen osnovnoškolcima koji rade svoje prve korake u programiranju. Učenici su napravili igru čiji cilj je pobijediti u utrci, a naglasak je stavljen na maštu učenika u dizajniranju i planiranju igre. Voditelj radionice je bio Marko Lohert koji je, uz pomoć volonterke Stele Šeremet, svijet programiranja predstavio petnaestorici učenica i učenika.
Email i chat (1-3 razred)

Učenici od prvog do trećeg razreda osnovne škole upoznali su email kao moderan oblik komunikacije, mogućnosti koje nudi, te kako koristiti Gmail, najpopularniji besplatni email sustav. Voditelji radionice Martina Puškarić i Marko Lohert, uz pomoć volonterki, naučili su 17 učenica i učenika na ovoj radionici, kako koristiti email.

Napravi svoju 3D igru (1-3 razred)

Učenici od prvog do trećeg razreda napravili su svoje prve korake u programiranju pomoću programa Kodu, programa specijalno osmišljenog za osnovnoškolce koji rade svoje prve korake u programiranju i to na zabavan način kroz izradu 3D igre. Isto kao i na radionici za četvrte i pete razrede, učenici su radili igru u kojoj je cilj pobijediti u utrci i ponovno je stavljen naglasak na maštu učenika pri osmišljavanju svoje igre. Voditelji radionice su bili Martina Puškarić i Marko Lohert, a na radionici je sudjelovalo 18 učenica i učenika.

Vrijedne ruke (4-5 razred)

Radionica je održana za 4-5razred, a učenici su izrađivali nakit. Moramo istaknuti braću Ivanković Dorijan i Dominik, te Bornu Kušan, dječaci su zaista napravili predivne ogrlice! Ostala skupina dječaka je izrađivala rakete, razne druge predmete i oblike, a djevojčice su ponovo šivale ali sa zahtjevnijim zadatkom da izvezu svoje ime ili inicijale. Radionicu su vodile Anita Loth i Manda Dodig, uz pomoć volontera Stele Šeremet, Nikoline Zekić, Antonia Belčić i Stelle Đudarić.

Banka vremena (6-8 razred)

Učenici viših razreda razmjenjivali među sobom znanja i praktične vještine koristeći vrijeme (dukat 1 ura) kao jedinu valutu u toj razmjeni. Svi učenici su označili koje usluge nude, a koje usluge traže. Potom smo skupa učili jedni od drugih kako se sporazumjeti sa jezikom gluhih, kako plesti pletenice na kosi, kako ispričati dobar vic i kako imati dobar javni nastup, a onda nam je isteklo – vrijeme. Za kraj smo još zaradili poziv puhačkog orkestra da nas poduče kako svirati instrumente.
U svijetu je ovaj pokret ekonomije zajedništva i dijeljenja poznat kao banka vremena (jedna takva banka postoji i kod nas, u Puli). Radionicu je vodio Zoran Kordić.

Misterij novca (4-5 razred)

Na radionici “Misterij novca” učenici 4/5 razreda su se upoznali s nastankom novca i njegovim vrstama. Uz to su saznali da jedina upotreba novca nije njegovo trošenje već da ga treba i štedjeti. Nakon priče smo prešli na djela i u prvom praktičnom dijelu smo radili raspodjelu kućnog budžeta. Iznenadili biste se koliko su neka djeca svjesna troškova života i da im u troškovniku nisu uopće bile igračke. No, druga grupa je zato rekla da bi sve novce potrošila na stroj za izradu novca 🙂 dječja mašta stvarno nema granica. Kada smo se dogovorili da novce zbilja treba štedjeti, krenuli smo u improviziranu izradu papirnatih “kasica prasica”. Radionicu je vodila dr. sc. Maja Mihelja Žaja.