1. dan Ljetne igraonice znanja


Prvog dana ljetne škole „Ljetna igraonica znanja“ održane su četiri različite i vrlo zanimljive radionice.

Vrijedne ruke

Škola je otvorena radionicom „Vrijedne ruke“ za učenike od prvog do trećeg razreda. Djeca su izrađivala ukrasne jastučiće od šarenih tkanina. Djevojčice su uživale u šivanju, bile su vrijedne i izrađivale razne oblike poput ribice i srca. Drugi dio djece je izrađivao narukvice i ogrlice od šarenih perlica. Dio djece je, zatim, izrađivao razne vrste čestitki, okvira za slike, sve su ukrašavali raznobojnim perlicama i ljepilom u boji, izrađivali smo i broševe u oblicima. Na radionici je bilo i dječaka koji su za svoje želje izabrali broš u obliku aviona. Radionicu su vodile dadilje Anita Loth i Manda Dodig i vrijedni volonteri: djevojke Nikolina Zekić i Stela Šeremet, koje su strpljivo i s voljom izrađivale oblike za djecu, te muški pomagač Antonio Belčić koji je prihvatio radionicu šivanja – i njemu ide najveća pohvala!

Dođi, vidi, iskopaj

Učenici četvrtih i petih razreda svoj ljetni tjedan znanja su započeli arheologijom.
Radionica je započela obilaskom dijela prostora nekadašnje tvrđe uz stanku kod zamišljene makete tvrđe. Ondje smo razgovarali o tome kako se naša okolina mijenja kroz tijek vremena, što je arheologija i kako prepoznavati prošlost pod zemljom. Zatim smo otišli u park Zelenjak gdje su djeca ispisivala svoja imena hijeroglifskim pismom. Svaki je istupio i predstavio svoje ime. Nekim smo imenima odmah pronalazili mitološki i povijesni kontekst. Npr. Tko je Nika, tko je Borna u povijesti. Rimski i grčki panteon. Zatim su djeca u drvoredu tragala za blagom. Nalazili su arheološke predmete, učili sto je rekognosciranje i svatko je predstavio svoj ulov. Uz svaku stvar je bio opis predmeta, datacija i materijal. Svi su fotografirali svoje kolege jer je fotografsko bilježenje izrazito važno u arheologiji. Nakon toga su dobili keramičke posude koje su neki razbijali pa spajali komade dok su ih drugi odnijeli kući za uspomenu. Uslijedio je kviz naučenog, pismeni test i proglašenje pobjednika.
Nagrađeni su dobili radnu bilježnicu iz arheologije za djecu, plakat s hijeroglifima, plakat s najznačajnijim nalazima iz Hrvatske i naušnice. Pobjednika smo obukli u togu i za kraj tragali za bombonima po livadi. Radionicu je vodila Jana Škrgulja, magistra arheologije, uz pomoć Zore Škrgulja i Željka Zgrablića.

Mehanička računala

Radionicu „Mehaničkih računala“ za učenike četvrtih i petih razreda vodio je Tomislav Jagušt, diplomirani inženjer računarstva. Učesnici radionice imali su priliku upoznati se s načinom na koji se računalo prije 50 i više godina, prije nego su se pojavila moderna elektronička računala, kalkulatori i mobiteli. Uz pomoć nekoliko različitih modela mehaničkih i elektromehaničkih računala, polaznici su naučili zbrajati, oduzimati, množiti i dijeliti na način na koji su to “radili naši stari”.

Timske i štafetne igre

Prvu radionicu za učenike od šestog do osmog razreda organizirala je Udruga za djecu, mlade i obitelj „HOP – Hrabrost, Osnaživanje, Poticaj“. Polaznici radionica su se upoznali na pomalo neuobičajene načine kroz timske i štafetne igre. Radionica se održala u Parku hrvatskih branitelja, a vodila ju je Josipa Ciglar, magistra socijalnog rada.

 
Zahvaljujemo Pučkom otvorenom učilištu na prostoru, te Aqua keti Sveti Rok na doniranoj vodi!