Četvrti dan Ljetne škole


Četvrtog dana imali smo čak šest različitih radionica za razne dobne skupine.
Na radionici Kodu – napravi svoju 3D igru, učenici su se upoznali s pojmom programiranja kroz praktičan rad na vlastitoj igri. Koristeći sustav Kodu, specijalno dizajniran za učenje programiranja, prošli su osnovne faze izrade igre: dizajn, programiranje i testiranje. Učenici su podijeljeni u male grupe po dvoje ili troje. Svaka grupa je napravila svoju igru smještenu na otoku, gdje glavni lik Kodu skuplja novčiće, jede jabuke i brani se od kornjača. Upotrijebili su maštu pri dizajniranju otoka i na njemu razmjestili novčiće, jabuke, kornjače i glavni lik Kodu. Za definiranje pravila igre i interakcije likova napisali su pravila koristeći proces programiranja. Polaznici radionice naučili su kako svoje zamisli objasniti računalu pomoću programiranja. Zbog velikog broj prijavljenih, dio učenika je bio na radionici u petak, a dio u subotu. U subotu je bilo 33 učenika, što je 5 učenika više nego na istoj radionicu u petak.
I na radionici Web site – izrada pomoću CMS-a, učenici su radili u malim grupama ili pojedinačno. Na početku u svakoj grupi je jedan učenik otvorio novu besplatnu e-mail adresu (Gmail). Tako da su na radionici naučili i kako otvarati e-mail adrese. Zatim su prošli proces stvaranja novog web sitea pomoću CMS sustava WordPress, te napravili prvu vlastitu web stranicu. Na stranicu su dodali tekst po vlastitom izboru, te na internetu pronašli sliku koja im se sviđa i stavili je na stranicu. Pobrinuli su se i za vizualni dizajn stranice tako što su odabrali jednu od ponuđenih tema WordPress sustava. Zbog velikog broj prijavljenih, dio učenika je bio na radionici u petak, a dio u subotu. U subotu je bilo dvadesetak učenika, isto kao i u petak. Voditelji obiju radionica su bili Marko Lohert, Marta Puškarić i Tomislav Jagušt, a organizator Informatički klub „GUK“ iz Križa.
Istovremeno je za učenike viših razreda održana Mala škola prve pomoći Kluba mladih HCK “Dabar” koju su vodile Iva Habinovec, Marija Hegol, Mateja Jareš i Valentina Šoštarčić. Djeca su kroz razne aktivnosti upoznata sa radom kluba, povijesti Crvenog križa te na posljednjem njima najzanimljivijem dijelu radionice naučili su osnove prve pomoći radom u grupi te realističnim prikazom ozljeda, točnije imali su priliku vidjeti realnu sliku ozljede koje su potom sami sanirali. Cilj naše radionice bio je upoznati djecu s radom Crvenog križa, ali i naravno zainteresirati ih i privući nove članove u naš Klub.
Udruga Moda mladih organizirala je oslikavanje kišobrana akrilik bojama. Na radionici je bilo 35 malih umjetnika koju su imali priliku pokazati svoju kreativnost. Oslikani kišobrani bit će izloženi na završnoj radionici u utorak 2.7. u 17:00 sati, a svaki polaznik će na poklon dobiti svoj oslikani kišobran. Radionicu su vodile: Lovorka Cunj, Petra Masnjak, Matea Šepec i Andrea Srebačić.
Na radionici Može i drugačije pod vodstvom Valentine Kanić i Gordane Krajnović djeca u dobi od 4. razreda na više uživjela su se u glumu igrama uspostavljanja pažnje na odnose prema drugima. Zatim su pokušali vaći rješenje za situaciju kad jedna skupina izaziva verbalno drugu skupinu vršnjaka. Iako je prevladavalo verbalno raspravljanje, bilo je i više pokušava mirenja. Igra je završila loptanjem s virtualnom loptom koja je bila baš kakva su svi željeli.
Posljednju radionicu organizirao je Elektronički i računalni klub, a vodili su ju Ivan Sović, Ivan Kožar, Tin Biršić i Kristijan Mijekovec. Cilj radionice je bio napraviti sklop s treptajućom svjetlećom diodom. Brzina treptanja diode ovisila je o količini svjetla koja dolazi na fotootpornik. Premda je za očekivati da će na ovoj radionici prevladavati dečki, ipak su cure bile u prednosti.
Današnji ručak sponzoriralo je Gradsko društvo Crvenog križa.

Radionice se nastavljaju u ponedjeljak uz sitne izmjene.
Arheološka radionica U potrazi za izgubljenim vremenom – postani Indiana Jones započet će u 09:15 sati, a biti gotova prije 11 sati, kako bi svi stigli na podjelu knjižica i svjedodžbi. Oni koji imaju podjelu knjižica u 9 sati, neka dođu čim dobiju svoju knjižicu. Posljednja radionica o baštini s Prijateljima baštine je u 12:00 sati. U 15:00 sati nas čeka Solarni suncokret sadimo na Internet što će se održati u dvorištu Osnovne škole „Đuro Deželić“. Polijetanje s izrađenim avionima na radionici „Poletarac“ održat će se u 18:00 sati.
U utorak, 2.7. neće biti radionice o baštini. Tako da je prva radionica u 14:00 sati u maloj Sali Pučkog otvorenog učilišta „Uradi sam“. Po završetku te radionice pozivaju se svi roditelji i sugrađani za prisustvuju izložbu učeničkih radova nastalih za vrijeme Ljetne škole, te podjeli diploma. Svečanost će se održati ispred Pučkog otvorenog učilišta u 17:00 sati.

 

IMG_0134