Ljetna škola, 1.dan


Upoznavanje baštine
Na današnjoj radionici u organizaciji udruge Prijatelji baštine sudjelovalo je gotovo 40-tak učenika nižih i viših razreda iz svih osnovnih škola s područja Ivanić-Grada i okolice. Tijekom dvosatnog druženja i šetnje gradom djeca su na interaktivan način ispunjavala zavičajni radni listić pod nazivom “Baština mog zavičaja”. Radionicu su vodile Ana Gašparović i Katarina Magić Koščević. Učenici su sa zanimanjem otkrivali njima dosada nepoznate podatke i zanimljivosti našeg kraja; npr. da se u našem gradu nalazi “Kokošarski plac”, da se na prostoru današnjeg parka nekada nalazila drvena tvrđava ili da se poglavarstvo grada u 19.st. sastojalo od načelnika, liječnika, pisara, suca, upravnika i dvorskih stražara.

Mozgalice
Gotovo 50-tero djece je sudjelovalo na radionici Mozgalice. Radionicu je vodila Ana Sović, s pomoćnicima: Kristina Potočki, Ema Herbst, Petra Pugar, Stella Đudarić, Josipa Topolko, Antonio Belčić, Valentina Blagušević i Stela Šeremet. Igre su bile prilagođene uzrastu djece, tako su stariji učenici igrali: Set karte, Jungle speed, Quarto, Pylos, Tri u niz i Triplexity. Mlađi učenici slagali su različite kocke, tanagram, rješavali Rubikove kocke, vadili kuglicu iz kaveza, te rješavali zagonetke na papiru (npr. simbolički labirint i fillomino). Ovoj djeci matematika i logika nisu bauk!

Nabildaj se timski
Posljednja radionica u organizaciji Udruge HOP pod nazivom Nabildaj se timski imala je za cilj međusobno upoznavanje djece, pobuđivanje timskog duha, druženje… Svaki tim trebao je biti dosjetljiv, inovativan i pokušati riješiti zadatke koji su se postavili pred njih… 50tero djece, podijeljeno je u 3 grupice, kako bi lakše radili sa njima te kako bi se oni bolje upoznali. Radionicu su vodile Ana Barišec, Maja Romanić i Josipa Topolko. Kako bi se djeca bolje upoznala i povezala prvo smo igrali igru poznavanje wc papirom. Potom su pokazali kakav su tim na način da su morali napraviti skulpture svojim tijelima – skulpture ljubavi, auta, kuće. Uslijedila je igra u kojoj su pokazali svoje građevinske sposobnosti – radili su tvrđave sa jednim hamer papirom, jednim škarama i ljepilom i jednim flomićem, ali pri izradi dvorca nisu smjeli pričati… Na kraju uslijedila je igra Nevidljivi prijatelj u kojoj je svaki član nalijepio na svoja leđa papir dok su mu drugi na taj papri pisali osobine koje su uočili kod njega, a da im se sviđaju… Sa radionice je svaki član otišao sa svojim papirom prepunim kvaliteta, dobrih osobina koje ima te sa osmijehom na licu…
Na svim radionicama bilo je brdo smijeha, igrica, učenja, druženja i vidimo se i sutra!

Ručak
Na današnjem ručku zahvaljujemo gospodinu Zdravku Leškoviću i Savjetu mladih Ivanić-Grada, koji su financirali pizze za svu djecu.

Što nas čeka sutra?

U četvrtak 27.06.2013. na programu je drugi dio Baštine sa Prijateljima baštine, Vatru gasi brata spasi sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Ivanić, Jalševec i Dubrovčak Lijevi, te Fotkanje ljudi sa Foto video klubom „35mm“ Križ. Sva djeca se mole da uzmu fotoaparate i kabele za povezivanje fotoaparata s računalom za prebacivanje slika. Ručkom časte organizatori radionica.