Monthly Archives: June 2013

Četvrti dan Ljetne škole

Četvrtog dana imali smo čak šest različitih radionica za razne dobne skupine.
Na radionici Kodu – napravi svoju 3D igru, učenici su se upoznali s pojmom programiranja kroz praktičan rad na vlastitoj igri. Koristeći sustav Kodu, specijalno dizajniran za učenje programiranja, prošli su osnovne faze izrade igre: dizajn, programiranje i testiranje. Učenici su podijeljeni u male grupe po dvoje ili troje. Svaka grupa je napravila svoju igru smještenu na otoku, gdje glavni lik Kodu skuplja novčiće, jede jabuke i brani se od kornjača. Upotrijebili su maštu pri dizajniranju otoka i na njemu razmjestili novčiće, jabuke, kornjače i glavni lik Kodu. Za definiranje pravila igre i interakcije likova napisali su pravila koristeći proces programiranja. Polaznici radionice naučili su kako svoje zamisli objasniti računalu pomoću programiranja. Zbog velikog broj prijavljenih, dio učenika je bio na radionici u petak, a dio u subotu. U subotu je bilo 33 učenika, što je 5 učenika više nego na istoj radionicu u petak.
I na radionici Web site – izrada pomoću CMS-a, učenici su radili u malim grupama ili pojedinačno. Na početku u svakoj grupi je jedan učenik otvorio novu besplatnu e-mail adresu (Gmail). Tako da su na radionici naučili i kako otvarati e-mail adrese. Zatim su prošli proces stvaranja novog web sitea pomoću CMS sustava WordPress, te napravili prvu vlastitu web stranicu. Na stranicu su dodali tekst po vlastitom izboru, te na internetu pronašli sliku koja im se sviđa i stavili je na stranicu. Pobrinuli su se i za vizualni dizajn stranice tako što su odabrali jednu od ponuđenih tema WordPress sustava. Zbog velikog broj prijavljenih, dio učenika je bio na radionici u petak, a dio u subotu. U subotu je bilo dvadesetak učenika, isto kao i u petak. Voditelji obiju radionica su bili Marko Lohert, Marta Puškarić i Tomislav Jagušt, a organizator Informatički klub „GUK“ iz Križa.
Istovremeno je za učenike viših razreda održana Mala škola prve pomoći Kluba mladih HCK “Dabar” koju su vodile Iva Habinovec, Marija Hegol, Mateja Jareš i Valentina Šoštarčić. Djeca su kroz razne aktivnosti upoznata sa radom kluba, povijesti Crvenog križa te na posljednjem njima najzanimljivijem dijelu radionice naučili su osnove prve pomoći radom u grupi te realističnim prikazom ozljeda, točnije imali su priliku vidjeti realnu sliku ozljede koje su potom sami sanirali. Cilj naše radionice bio je upoznati djecu s radom Crvenog križa, ali i naravno zainteresirati ih i privući nove članove u naš Klub.
Udruga Moda mladih organizirala je oslikavanje kišobrana akrilik bojama. Na radionici je bilo 35 malih umjetnika koju su imali priliku pokazati svoju kreativnost. Oslikani kišobrani bit će izloženi na završnoj radionici u utorak 2.7. u 17:00 sati, a svaki polaznik će na poklon dobiti svoj oslikani kišobran. Radionicu su vodile: Lovorka Cunj, Petra Masnjak, Matea Šepec i Andrea Srebačić.
Na radionici Može i drugačije pod vodstvom Valentine Kanić i Gordane Krajnović djeca u dobi od 4. razreda na više uživjela su se u glumu igrama uspostavljanja pažnje na odnose prema drugima. Zatim su pokušali vaći rješenje za situaciju kad jedna skupina izaziva verbalno drugu skupinu vršnjaka. Iako je prevladavalo verbalno raspravljanje, bilo je i više pokušava mirenja. Igra je završila loptanjem s virtualnom loptom koja je bila baš kakva su svi željeli.
Posljednju radionicu organizirao je Elektronički i računalni klub, a vodili su ju Ivan Sović, Ivan Kožar, Tin Biršić i Kristijan Mijekovec. Cilj radionice je bio napraviti sklop s treptajućom svjetlećom diodom. Brzina treptanja diode ovisila je o količini svjetla koja dolazi na fotootpornik. Premda je za očekivati da će na ovoj radionici prevladavati dečki, ipak su cure bile u prednosti.
Današnji ručak sponzoriralo je Gradsko društvo Crvenog križa.

Radionice se nastavljaju u ponedjeljak uz sitne izmjene.
Arheološka radionica U potrazi za izgubljenim vremenom – postani Indiana Jones započet će u 09:15 sati, a biti gotova prije 11 sati, kako bi svi stigli na podjelu knjižica i svjedodžbi. Oni koji imaju podjelu knjižica u 9 sati, neka dođu čim dobiju svoju knjižicu. Posljednja radionica o baštini s Prijateljima baštine je u 12:00 sati. U 15:00 sati nas čeka Solarni suncokret sadimo na Internet što će se održati u dvorištu Osnovne škole „Đuro Deželić“. Polijetanje s izrađenim avionima na radionici „Poletarac“ održat će se u 18:00 sati.
U utorak, 2.7. neće biti radionice o baštini. Tako da je prva radionica u 14:00 sati u maloj Sali Pučkog otvorenog učilišta „Uradi sam“. Po završetku te radionice pozivaju se svi roditelji i sugrađani za prisustvuju izložbu učeničkih radova nastalih za vrijeme Ljetne škole, te podjeli diploma. Svečanost će se održati ispred Pučkog otvorenog učilišta u 17:00 sati.

 

IMG_0134

3. dan Ljetne škole

Treći dan Ljetne škole Ivanić-Grad je obilježen informatičkim aktivnostima. Prva radionica Kodu – napravi svoju 3D igru vodili su Marko Lohert i Marta Puškarić iz Informatičkog kluba „GUK“. Zbog velikog odaziva djeca su podijeljena u dvije grupe, dio trećeg, a dio četvrtog dana. Djeca su upoznala osnove programiranja i programerskog razmišljanja u okruženju namijenjenom direktno njima – izrađujući 3D igru. Druga radionica, također u organizaciji Informatičkog kluba „GUK“ iz Križa upoznala je djecu sa izradom Web stranica – izrada pomoću CMS-a. Svako dijete imalo je priliku napraviti svoju web stranicu i time postati napredniji korisnik interneta.
Aeromodelarsku radionicu „Poletarac“ organizirao je Aeroklub Ivanić-Grad, a vodili su ju Petar Glogoški, Goran Đurković i Saša Sokolovski. U uvodnom dijelu radionice učenici su mogli vidjeti kako izgleda slobodnoleteći model aviona, upoznali su njegove sastavne dijelove i funkcije te materijale i tehnike izrade. U praktičnom dijelu izrađivali su minijaturne avione od balze te su obavljeni prvi probni letovi. U drugom dijelu radionice, u ponedjeljak 01.07. u 18:00 sati nastavljamo sa isprobavanjem izrađenih aviončića, a članovi Aerokluba održat će pokazni let radijski upravljanih modela aviona.
Današnji ručak sponzor je Turističke zajednice Ivanić-Grada. Ručak u subotu sponzorira Gradsko društvo Crvenog križa.
Četvrtog dana su na rasporedu Kodu – uvod u programiranje 3D igara u 8:30, te Web site – izrada pomoću CMS-a u 11:00 u organizaciji Informatičkog kluba „GUK“ iz Križa za učenike koji su upravo završili prvi, drugi ili treći razred, te za stariju djecu koja nisu upisala radionicu Prve pomoći. Informatičke radionice održavaju se u Osnovnoj školi „Đuro Deželić“. U isto vrijeme za starije učenike nas čeka Mala škola prve pomoći u organizaciji Klub mladih Gradskog društva Crvenog križa „Dabar“. Poslijepodne su na programu radionica Veseli kišobran u organizaciji udruge Mode mladih, Može i drugačije Valentine Kanić, te Elektronički sklopovi sa senzorima udruge Elektronički i računalni klub.

 

IMG_0025

 

IMG_0045

2. dan Ljetne škole Ivanić-Grad 2013.

Drugi dan Ljetne škole Ivanić-Grad započeli smo drugim dijelom radionica Prijatelja baštine „Problemi u očuvanju baštine“. Radionicu su stručno vodile Vida Pust Škrgulja i Ana Gašparović.
Vatrogasna radionica organizirana je u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Ivanić, Jalševec i Dubrovčak Lijevi. Na radionici su djeca imala priliku isprobati vatrogasnu opremu, naučiti više o povijesti vatrogastva, te o tome kako se gase požari.
Dan je završen Fotografskom radionicom u organizaciji Foto video kluba „35mm“ Križ. Nakon kratkog uvodnog predavanja s uputama kako bolje uslikati prijatelja, učenici su podijeljeni u manje grupe, te su sa voditeljima krenuli na teren. Nakon više od sat vremena poziranja, slikanja i komentiranja napravljenih slika, sve slike su skupljene, te će biti izabrana po jedna najbolja fotografija svakog polaznika radionica koja će biti izložena na Završnoj izložbi u utorak.
Današnji ručak plaćen je od sredstava Ljetne škole dobivenih od Grada Ivanić-Grada.
Sutra su na rasporedu Kodu – uvod u programiranje 3D igara, Web site – izrada pomoću CMS-a u organizaciji Informatičkog kluba „GUK“ iz Križa, te Poletarac u organizaciji Aeroklub „Ivanić-Grad“, aeromodelarska sekcija RC-IG. S obzirom na veliki broj prijavljene djece, u subotu će se ponovno održati Kodu – uvod u programiranje 3D igara u 08:30 sati, te Web site – izrada pomoću CMS-a u 11:00 sati za učenike koji su upravo završili prvi, drugi ili treći razred, te za stariju djecu koja nisu upisala radionicu Prve pomoći. Informatičke radionice održavaju se u Osnovnoj školi „Đuro Deželić“.
Ručak u petak osigurava Turistička zajednica Ivanić – Grada, a u subotu Gradsko društvo Crvenog križa.
U subotu je, između ostalog, radionica Veseli kišobran, u organizaciji Mode mladih. Ukoliko imate plosnate kistove koje koristite na likovnom, ponesite – trebat će vam! A ako imate i jednobojni kišobran koji želite ukrasiti i njega ponesite svakako! Ipak, na radionicu primamo i one bez kišobrana!

IMG_0011

Ljetna škola, 1.dan

Upoznavanje baštine
Na današnjoj radionici u organizaciji udruge Prijatelji baštine sudjelovalo je gotovo 40-tak učenika nižih i viših razreda iz svih osnovnih škola s područja Ivanić-Grada i okolice. Tijekom dvosatnog druženja i šetnje gradom djeca su na interaktivan način ispunjavala zavičajni radni listić pod nazivom “Baština mog zavičaja”. Radionicu su vodile Ana Gašparović i Katarina Magić Koščević. Učenici su sa zanimanjem otkrivali njima dosada nepoznate podatke i zanimljivosti našeg kraja; npr. da se u našem gradu nalazi “Kokošarski plac”, da se na prostoru današnjeg parka nekada nalazila drvena tvrđava ili da se poglavarstvo grada u 19.st. sastojalo od načelnika, liječnika, pisara, suca, upravnika i dvorskih stražara.

Mozgalice
Gotovo 50-tero djece je sudjelovalo na radionici Mozgalice. Radionicu je vodila Ana Sović, s pomoćnicima: Kristina Potočki, Ema Herbst, Petra Pugar, Stella Đudarić, Josipa Topolko, Antonio Belčić, Valentina Blagušević i Stela Šeremet. Igre su bile prilagođene uzrastu djece, tako su stariji učenici igrali: Set karte, Jungle speed, Quarto, Pylos, Tri u niz i Triplexity. Mlađi učenici slagali su različite kocke, tanagram, rješavali Rubikove kocke, vadili kuglicu iz kaveza, te rješavali zagonetke na papiru (npr. simbolički labirint i fillomino). Ovoj djeci matematika i logika nisu bauk!

Nabildaj se timski
Posljednja radionica u organizaciji Udruge HOP pod nazivom Nabildaj se timski imala je za cilj međusobno upoznavanje djece, pobuđivanje timskog duha, druženje… Svaki tim trebao je biti dosjetljiv, inovativan i pokušati riješiti zadatke koji su se postavili pred njih… 50tero djece, podijeljeno je u 3 grupice, kako bi lakše radili sa njima te kako bi se oni bolje upoznali. Radionicu su vodile Ana Barišec, Maja Romanić i Josipa Topolko. Kako bi se djeca bolje upoznala i povezala prvo smo igrali igru poznavanje wc papirom. Potom su pokazali kakav su tim na način da su morali napraviti skulpture svojim tijelima – skulpture ljubavi, auta, kuće. Uslijedila je igra u kojoj su pokazali svoje građevinske sposobnosti – radili su tvrđave sa jednim hamer papirom, jednim škarama i ljepilom i jednim flomićem, ali pri izradi dvorca nisu smjeli pričati… Na kraju uslijedila je igra Nevidljivi prijatelj u kojoj je svaki član nalijepio na svoja leđa papir dok su mu drugi na taj papri pisali osobine koje su uočili kod njega, a da im se sviđaju… Sa radionice je svaki član otišao sa svojim papirom prepunim kvaliteta, dobrih osobina koje ima te sa osmijehom na licu…
Na svim radionicama bilo je brdo smijeha, igrica, učenja, druženja i vidimo se i sutra!

Ručak
Na današnjem ručku zahvaljujemo gospodinu Zdravku Leškoviću i Savjetu mladih Ivanić-Grada, koji su financirali pizze za svu djecu.

Što nas čeka sutra?

U četvrtak 27.06.2013. na programu je drugi dio Baštine sa Prijateljima baštine, Vatru gasi brata spasi sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Ivanić, Jalševec i Dubrovčak Lijevi, te Fotkanje ljudi sa Foto video klubom „35mm“ Križ. Sva djeca se mole da uzmu fotoaparate i kabele za povezivanje fotoaparata s računalom za prebacivanje slika. Ručkom časte organizatori radionica.

1. dan Ljetne škole

U srijedu u 10:00 sati počinje Ljetna škola Ivanić – Grad 2013. Sva djeca koja su se prijavila na radionice su primljena.
Na našu veliku radost – za prvi dan radionica imamo osiguran ručak! A naš sponzor je Savjet mladih!
Vidimo se u srijedu u 10:00!

Ljetna škola na Obiteljskom radiju Ivanić

U nedjelju, 23.06.2013. u 11 sati u emisiji “Tko, što, zašto” Obiteljskog radija Ivanić gostuju Sanela Kovač iz Udruge za djecu, mlade i obitelj “HOP – Hrabrost, Osnaživanje, Poticaj”, te Ana Sović iz Foto video kluba “35mm” Križ. U emisiji će biti riječi o radu udruge HOP, te o Ljetnoj školi koja samo što nije počela!