Monthly Archives: February 2012

Županijsko natjecanje za učenike osnovnih škola

 

u petak 24.02.2012. u Osnovnoj školi “Eugena Kumičića” u Velikoj Gorici je održano županijsko natjecanje 54. natjecanja mladih tehničara Hrvatske. U kategoriji Fototehnika sudjelovalo je 15 učenika iz Velike Gorice, Bregane, Velike Mlake i Križa. Naše članice Kluba zauzele su odlična mjesta:

3. Nikolina Zekić

6. Marta Martinac

12. Nives Ratković

Posebno je zanimljivo što je Marta imala drugi najbolje riješeni test iz tehničkog, a Nives je jedina osvojila sve bodove na usmenom objašnjavanju i branjenju fotografija.
Cure čestitamo i samo tako dalje!

 

31. FIAP bijenale crno-bijele fotografije 2012.

Sukladno Pravilima za organiziranje FIAP-ovih bijenala, objavljenima u Natječaju Hrvatskog fotosaveza, svaki nacionalni savez članica FIAP-a može prijaviti kolekciju od 10 crno-bijelih fotografija (najviše 1 po autoru). Ove je godine na natječaj pristiglo 268 fotografija od 64 autora. Izbornik natječaja Petar Dabac je za kolekciju Hrvatskog fotosaveza odabrao 10 fotografija među kojima je i fotografija Ane Sović “Bansko pivo”.

Najbolja fotografija “Bučijade” 2011.

Povjerenstvo TZ Grada Ivanić-Grada u sastavu Ivana Ožetski, akademska slikarica, Luka Klun, novinar i Ankica Bešter, direktorica TZIG pregledali su fotografije Bučijade 2011. Foto video kluba “35 mm” pristigle na Natječaj objavljen uz tu manifestaciju.

Najuspješniji su bili:

1. Valentina Blagušević, fotografija 13 – meso i koštice buče
2. Mihaela Trusk, fotografija 32 – djeca i tobogan od buča
3. Nikolina Zekić, fotografija 04 – tekstura košare
4. Ema Herbst, fotografija 11, kukuruz u drvenom košu
Mladim članovima kluba bit će uručena priznanja i prigodne nagrade.

Rezultati u 2011.

U siječnju je održana Skupština Foto video kluba “35mm” Križ, na kojoj su izneseni ostvareni rezultati u 2011 godini, te utvrđeni planovi za novu 2012. godinu. Evo kratki sažetak prošlogodišnjih rezultata:

 1. U nacionalnoj kolekciji na natječaju „Djeca svijeta“ od 20 fotografija nalazi se fotografija Klare Šimić „Ja tebe ne poznam“. Međunarodna izložba fotografija održala se u Singapuru povodom 60. obljetnice FIAP-a i 60. obljetnice Fotografskog društva Singapura.
 2. Klupsko natjecanje iz Fototehnike uz temu “Tri i trećine”: 1. Ema Herbst, 2. Stella Đudarić, 3. Nikolina Zekić
 3. Na natječaju “Opisujemo sustave” Klara Šimić i Mladenka Milošev zauzele su prvom mjesto u kategoriji trećih i četvrtih razreda srednjih škola sa esejem „Kako pobijedili na fotografskom natječaju?“
 4. Županijsko natjecanje iz Fototehnike uz temu “Arhitektura”: 3. Nikolina Zekić, 5. Ema Herbst, 6. Stella Đudarić
 5. Nagradu „Rudolf Perešin“ za istaknute pojedince i udruge u 2011 godini dodjeljuje Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, a nagradu među udrugama ove godine je dobio Foto video klub „35mm“ Križ
 6. Fotografija „Spirala Velikog rata“ Saše Pavleka primljena je na izložbu „Dalmatinski koluri“ u organizaciji Dubrovačkog foto kluba „Marin Getaldić“
 7. Na natječaju „Eko-fotka“ Ferdinandovac za učenike osnovnih škola primljeno je 150 fotografija od 1000 pristiglih na natječaj. U kategoriji „Etno baština moga zavičaja“ primljene su fotografije članova našeg Kluba: Mihaela Trusk “Cvijet u prozoru”, Nikolina Zekić “Čardak”, Petra Pugar “Bučnica”, Ana Marija Petrec “Zdjela”, Ema Herbst “Vreteno”, Petra Pugar “Orehnjača”. U kategoriji “Ovo nanosi bol našoj majci prirodi” 3. nagradu i brončanu plaketu osvojila je Nikolina Zekić za fotografiju “Rukavica”. Zbog ovako odličnih rezultata Ana Sović je dobila priznanje za jednog od najuspješnijih mentora.
 8. Na 16. izložbu „Otok i more 2011“ Kukljica, Kornati, primljene su fotografije Ane Sović „Vjetar u kosi“ i Saše Pavleka „Pogled dolje“.
 9. U Hrvatskoj kolekciji na „26. FIAP bijenale projiciranih fotografija 2011“ u Belgiji naći će se i fotografija “Ribnjak” Saše Pavleka. Na natječaj je pristiglo 713 radova 84 autora, a na nastup u Belgiji izabrano je njih 13. Tema natječaja je bila “Život šume”.
 10. Film „Zla tipkovnica“ Daria Nikšića primljena je na „16. filmsku reviju mladeži“ Karlovac.
 11. Održan je „Fotolovac“ za mlade članove u okviru Dana Općine Križ. Slikalo se na pet tema, a konačni redoslijed je: 1. Stella Đudarić, 2. Klaudija Grdenić i Nikolina Zekić, 3. Ana Marija Petrec.
 12. Na 13. podravski salona kolekcija umjetničke fotografije “Salon Drava 2011”, su primljene kolekcije Saše Pavleka i Darija Nikšića.
 13. 6. foto natjecanje „Jozo Vranić“ Pihači – Vlasta Pavičić osvojila je treću nagradu za fotografiju „Žrtva brze hrane“.
 14. Fotomaraton za mlađe članove kluba u okviru “Bučijade” u Ivanić – Gradu: 1. Nikolina Zekić, 2. Petra Pugar i Stella Đudarić, 3. Ana Marija Petrec, Ema Herbst, Klaudija Grdenić i Mihaela Trusk.
 15. Na 7. međunarodnoj reviji turističke fotografije kontinentalne Hrvatske „Tourphoto 2011“ primljena je fotografija „Crkva Sv. Petra“ Ane Sović. Izložba je gostovala u Rijeci, Koprivnici, Travniku.
 16. Na 2. izložbu „Čovjek – bicikl – čovjek“ u organizaciji Foto kluba „Zagi-foto“ primljena je fotografija Ane Sović „Pobjednik“.
 17. Na 39. međunarodnoj izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva „Lidice 2011“ ove je godine sudjelovalo 65 država sa preko 25 000 dječjih radova. Od toga je bilo 1237 fotografija. Ukupno je dodijeljeno 135 medalja i 1259 pohvala (u svim kategorijama zajedno). Iz Hrvatske je pristiglo 475 dječjih radova, a osvojene su 3 medalje i 14 pohvala. Čak četiri pohvale došle su u naš klub: Ema Herbst, Mihaela Trusk, Nikolina Zekić i Stella Đudarić. Nagrade je uručio veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj.
 18. Na IV. Koprivničkom salonu fotografije „Sretno dijete – sretna obitelj“ u kategoriji Dijete – kolekcija „Eko vrtić 1 i 2“ Klare Šimić je osvojila prvu nagradu, dok su Dario Nikšić „Doručak 1 i 2“ i Nives Ratković „Skok 2 i 3“ pohvaljeni. Na isti salon još su primljene fotografije Klaudije Grdenić „Moja noga“ i Ane Sović „Gužva u vrtiću“.